Windows XP

Windows XP е семейство 32- и 64-битови операционни системи за персонални компютри, разработени от компанията Microsoft. Windows XP е издадена официално на 25 октомври 2001 г. Двете букви „XP“ произхождат от думата eXPerience (на български - опит, опитност). Windows XP е наследник на Windows 2000 Professional и Windows Me, и е първата операционна система на Microsoft предназначена за крайни потребители, която използва ядрото на Windows NT (версия 5.1). Първоначално „Microsoft“ публикуват две версии: Home (домашна) и Professional (професионална). Home е предназначен за употреба в домашни условия, докато Professional има допълнителни възможности, разработени за работа в бизнеса, като идентификация в мрежа и поддръжка на два процесора.

По време на разработването си Windows XP е с кодово име Whistler, което е името на курортния град Уистлер (Whistler) в Британска Колумбия, където служителите на Microsoft обичат да почиват и карат ски.

Официално Microsoft спира продажбите на Windows XP на 30 юни 2008, въпреки че OEM-версии могат да се закупуват до 31 януари 2009 от фирмите, познати като "системни интегратори" или като даунгрейд от Windows Vista Business и Windows Vista Ultimate. Microsoft ще продължи да предоставя техническа поддръжка на операционната система до 2014 година.